Veel gestelde vragen

Hoe lang duurt het onderzoek?

De 13 weken echo en de 20 weken echo nemen ongeveer 30 minuten in beslag. De termijnecho en de liggingsecho of placentacontrole duren ongeveer 15 minuten. Het echo-onderzoek zal een deel van deze tijd in beslag nemen.

 

Mag ik kinderen meenemen?

Bij FARA worden medische echo's gemaakt. Afhankelijk van het soort onderzoek duurt een echo ongeveer een half uur. Je ligt in een vrij donkere kamer. Uit ervaring blijkt dat kinderen dit angstig kunnen vinden of zich gaan vervelen. Jij en partner kunnen dan niet meer ontspannen naar de beelden kijken en naar de uitleg luisteren, je moet immers aandacht schenken aan je kind.

Daarnaast kan de echoscopist zich niet meer optimaal concentreren. Dit beïnvloedt de kwaliteit van het onderzoek. Bij elke echo kan een afwijking gevonden worden. Jij en je partner krijgen dit dan tijdens het onderzoek te horen. Dit roept vaak veel vragen, maar ook emoties op. Onze ervaring leert dat kinderen het moeilijk vinden om hierbij betrokken te zijn.

Wij hebben geen mogelijkheden om tijdens het onderzoek op je kinderen te passen.

 

Mag ik naast mijn partner ook mijn moeder / schoonmoeder / andere volwassenen meenemen?

Het betreft een medisch onderzoek voor jou en je partner. Er kunnen omstandigheden zijn waarin we een uitzondering kunnen maken. Vraag dit aan de assistente bij het maken van de afspraak.

 

Mag ik in plaats van mijn partner mijn moeder / schoonmoeder / andere volwassenen meenemen?

Er zijn twee volwassenen welkom bij het onderzoek, overleg dit met de assistente bij het maken van de afspraak. 

 

Moet ik op tijd zijn ook al loopt het spreekuur misschien uit?

Ja. De medewerkers van FARA doen hun uiterste best zich aan de afspraaktijden te houden. Er kunnen echter omstandigheden zijn waardoor het spreekuur uitloopt. In dat geval worden excuses aangeboden en wordt je onderzoek iets later, maar volledig uitgevoerd.

Kom je zelf echter te laat, dat kan ook zijn door onvoorziene omstandigheden, dan is het misschien niet meer mogelijk om het onderzoek nog volledig en secuur uit te voeren.  We zullen dan in overleg met jou een nieuwe afspraak maken.

 

Is het onderzoek uitwendig of inwendig?

Alle onderzoeken beginnen in principe via de buik (uitwendig). Het kan gebeuren dat de beeldkwaliteit slecht is door bijvoorbeeld de ligging van je kindje of de duur van de zwangerschap. Om het onderzoek goed uit te kunnen voeren kan het in dat geval noodzakelijk zijn om een vaginale (inwendige) echo te maken.

Vóór de 10 weken zijn alle echo’s inwendig.

Het kan zijn dat het voor het onderzoek beter is om (een deel van) de 13 weken echo inwendig te verrichten. De echoscopist zal dit met je overleggen.

Een placenta controle rond de 30 weken is ook inwendig.

 

Krijg ik foto's mee?

Ja, je krijgt foto's van je kindje mee op fotopapier. Het is niet toegestaan zelf foto's te maken of te filmen.