Liggingsecho | FARA - verloskundig en prenataal centrum

Liggingsecho

Liggingsecho

Als rond de 35 weken zwangerschap het vermoeden bestaat dat de baby niet met het hoofdje naar beneden ligt wordt een liggingsecho gemaakt.

Ligging van de baby
Tijdens de zwangerschap draait het kind rond je baarmoeder en neemt verschillende liggingen aan. Aan het eind van de zwangerschap, vanaf 32 weken gaan de meeste baby's met het hoofd naar beneden liggen om zich klaar te maken voor de geboorte. Hoe meer de baby groeit hoe moeilijker het voor je baby wordt om te draaien, omdat de ruimte steeds kleiner wordt. Wanneer je baby “vergeet" om te draaien of omdat het niet meer lukt kan het gebeuren dat je verloskundige geen hoofdje in het bekken voelt maar billen. In dat geval wordt een echo afgesproken. De ligging van je baby is belangrijke informatie ter voorbereiding op de bevalling.

De echo
Met de echo kan de echoscopiste zien hoe het kind ligt. Meestal is dit in hoofdligging maar bij een klein aantal baby's (3-4%) ligt het kind in stuitligging. Een andere mogelijkheid is nog dat het kind dwars ligt, dit komt zelden voor.

Wanneer het kind in stuit of dwars ligt wordt gekeken of hier een oorzaak voor is. Meestal is dit niet het geval. Verder wordt gekeken naar de plaats van de placenta, de hoeveelheid vruchtwater en de groei van de baby.