login
Fara
spacer

FARA
verloskundig & prenataal centrum

Ericalaan 6, 6711 MZ Ede

T. 0318 655530

Veel gestelde vragen

Hoe lang duurt het onderzoek?

FARA plant 30 à 40 minuten voor de 20 weken echo en 30 minuten voor de combinatietest. De termijnecho en de liggingsecho of placentacontrole duren ongeveer 15 minuten. Het echo-onderzoek zal een deel van deze tijd in beslag nemen.

 

Mag ik kinderen meenemen?

Bij FARA worden uitsluitend medische echo's gemaakt. Afhankelijk van het soort onderzoek duurt een echo ongeveer een half uur. Je ligt in een vrij donkere kamer. Uit ervaring blijkt dat kinderen dit angstig kunnen vinden of zich gaan vervelen. Jij en partner kunnen dan niet meer ontspannen naar de beelden kijken en naar de uitleg luisteren, je moet immers aandacht schenken aan je kind. Daarnaast kan de echoscopist zich niet meer optimaal concentreren. Dit beïnvloedt de kwaliteit van het onderzoek. Bij elke echo kan een afwijking gevonden worden. Jij en je  partner krijgen dit dan tijdens het onderzoek te horen. Dit roept vaak veel vragen, maar ook emoties op. Onze ervaring leert dat kinderen het moeilijk vinden om hierbij betrokken te zijn.

Wij hebben geen mogelijkheden om tijdens het onderzoek op je kinderen te passen.

 

Mag ik naast mijn partner ook mijn moeder / schoonmoeder / andere volwassenen meenemen?

Momenteel helemaal niet en onder normale omstandigheden in principe ook niet. Het betreft een medisch onderzoek voor jou en je partner. Er kunnen omstandigheden zijn waarin we een uitzondering kunnen maken. Vraag dit aan de assistente bij het maken van de afspraak.

 

Mag ik in plaats van mijn partner mijn moeder / schoonmoeder / andere volwassenen meenemen?

Momenteel niet. Je mag in deze tijd alleen komen met een volwassene die met jou in hetzelfde huis woont, overleg dit met de assistente bij het maken van de afspraak. Als je partner niet mee kan komen naar het onderzoek mag je beeldbellen. 

 

Moet ik op tijd zijn ook al loopt het spreekuur misschien uit?

Ja. De medewerkers van FARA doen hun uiterste best zich aan de afspraaktijden te houden. Er kunnen echter omstandigheden zijn waardoor het spreekuur uitloopt. In dat geval worden excuses aangeboden en wordt je onderzoek iets later, maar volledig uitgevoerd.

Kom je zelf echter te laat, dan is het niet mogelijk om het onderzoek nog volledig en secuur uit te voeren, er zal een nieuwe afspraak met je gemaakt worden.

 

Is het onderzoek uitwendig of inwendig?

Alle onderzoeken gebeuren in principe via de buik (uitwendig). Het kan gebeuren dat de beeldkwaliteit slecht is door bijvoorbeeld de ligging van je kindje of de duur van de zwangerschap. Om het onderzoek goed uit te kunnen voeren kan het in dat geval noodzakelijk zijn om een vaginale (inwendige) echo te maken.

Vóór de 10 weken zijn de meeste echo’s inwendig.

Een placenta controle rond de 30 weken is ook inwendig.

 

Hoe gaat het precies bij de combinatietest en krijg ik de uitslag gelijk te horen?

Als je na counseling besloten hebt een combinatietest te laten verrichten stuurt de verwijzer een aanvraagformulier naar FARA. FARA belt jou voor een afspraak voor de nekplooimeting, dit kan bij FARA in de periode van 11+5 tot 13+4 weken zwangerschap. Aansluitend aan de nekplooimeting krijg je van de echoscopiste een envelop mee om bloed te laten prikken in het lab van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Denk eraan dat je ook voor het lab een afspraak moet maken, voor meer informatie klik hier. De uitslag van de combinatietest krijg je van je verwijzer.

 

Krijg ik foto's mee?

Ja, je krijgt foto's van je kindje mee, naar keus op een USB-stick of op fotopapier. Het is niet toegestaan zelf foto's te maken of te filmen.

 

FARA
verloskundig & prenataal centrum

Ericalaan 6, 6711 MZ Ede

T. 0318 655530